EL CAMINO (13) - Reisverslag uit Tríacastela, Spanje van Guy Jaenen - WaarBenJij.nu EL CAMINO (13) - Reisverslag uit Tríacastela, Spanje van Guy Jaenen - WaarBenJij.nu

EL CAMINO (13)

Blijf op de hoogte en volg Guy

13 Juli 2007 | Spanje, Tríacastela

Beste Meter Nele,

Van harte dank voor jouw oproep tot die zovele engelen die mij al die dagen steunen en aanmoedigen. Je doet hiermee wat een meter doet voor haar beschermeling.
Ik kan jou hiervoor niet genoeg danken...Je had het blijkbaar goed gevoeld dat het moment er ging aankomen dat ik het moeilijker zou krijgen.
Gistern is het dan ook gebeurd.
Toen ik in O Cebreiro boven kwam kreeg het mij te pakken...ik zag het blijkbaar zo niet meer zitten...niet door de moeite...ik kan het gewoon niet uitleggen...
In O Cebreiro geen plaats in de container die momenteel dienst doet als albergue...geen kamer...dus maar verder en 3 Km verder in een fonda overnacht...Ik moest absoluut eens alleen zijn en alles even op een rij zetten. Rond 18 uur kwamen daar twee jonge vrouwelijke pelgrims langs die ik al eerder had ontmoet...O.a de Amerikaanse waarover ik hieronder iets zal vertellen...Meteen schoten wij terug in een lach en het ging al veel beter.
En vandaag na een rustige nacht woog mijn rugzak precies maar half zo zwaar meer en kreeg ik opnieuw vleugels.
Van harte dank Nele voor jouw oproep en dank aan jullie allen die samen met mij van op afstand de weg meegaan...DANK U.

PONFERRADA/VILLA FRANCA DEL BIERZO/PEREJE(Km 858,30) 11.07.2007

Uit Ponferrade vertrokken om 6.00 u. Eer je uit zo een grote stad geraakt moet je al van 's morgens vroeg goed uit je ogen kijken of je loopt verkeerd. Deze morgen was het dan ook zo ver, samen met een Hongaarse pelgrim stonden wij rond te kijken aan een rondpunt...En daar was dan toch weer zo een van die vele engelen die op ons riep:" Peregrinos, esta ahi, todo recto ". en daar gingen wij dan verder.
Gisteren namiddag Ponferrada bezocht en bijzonder kunnen genieten van een prachtige tentoostelling over de Camino in de Basiliek "Nuestra Señora de la Encima" (waar eveneens een anoniem Vlaams schilderwerk werd tentoonsgesteld) verder uitlopend in een, voor de tentoonstelling, gemaakte, gesloten verbindingsbrug naar de Castillo del Temple.
In die doorgang was de volledige Camino op een zeer kunstige wijze voorgesteld en afgebeeld.
Ponferrada is, zoals veel Spaanse steden,
een grote bouwwerf.
Halte gehouden op de plaza Mayor van Villafranca del Bierzo en op een terrasje een "Paëlla Mixta" gegeten...Heeft dat gesmaakt.
Na het rumoer in de Albergue van Ponferrada heb ik verkozen in de toekomst, indien mogelijk een albergue op te zoeken in kleinere dorpen. Dus 5 Km verder naar Pereje (65 inwoners). Wat een rust en een gezonde lucht...Rustig publiek ook in de Albergue...
A propos, een leuke belevenis!!!
Gisteren middag, op een aangenaam terrasje, mooi gelegen langs de Rio Meruelo, lunchte ik samen met een jonge Amerikaanse peregrina die iets voor mij was aangekomen.
Wij genoten er elk van een bocadillo con queso (sandwich met kaas) y un gran cafe con lece.
Zoals elke peregrino doet tijdens een langere halte: schoenen en kousen uit. Op een bepaald moment vroeg ik aan het amerikaanse meisje:" Stel dat jij dit zou doen op een terrasje van Broadway ". Wij schoten alle twee in een lach en het antword was: " Mr en Mw wegwezen".
Meter Nele, wat denk je ervan moesten wij dit beiden eens proberen op een terasje van Oilst???
De weg naar Compostela loopt immers door Aalst. Aanwijzingen hiervan zijn duidelijk te zien op de Leirekensbaan.
Een volgende keer een andere anecdote met een vraag voor de mannen.

PEREJE/O CEBREIRO/LIÑARES (Km 883,80) 12.07.2007.
Na een heel rustige nacht vroeg vertrokken omwille van de klim naar O Cebreiro. Van 542m hoogte naar 1330m met hellingen vam meer dan 25%.
Zoals gisteren, vandaag heel veel asfalt en betonnen wegen moeten belopen en dat hebben voeten en tenen niet graag bijzonder bij warm weer.
Door heel wat romantische dorpen gestapt waar de koeien met bel om de hals vrij lopend van de stal naar de weide worden gebracht en dan ook de nodige taarten op straat achterlaten.
Wij zijn nu in Gallicië met zijn wilde en mooie plantengroei en de boerderijen op kleinere schaal.
Tijdens de klim 3 vlamingen uit Antwerpen leren kennen die in Leon beginnen stappen zijn

LIÑARES/TRIACASTELLA (Km 902) 13.07.2007
Korte rit zonder moeilijkheden maar genietend van die prachtige wilde natuur.
In Ramíl, een dorpje voor Triacastelle, een castanjelaar bewonderd en gefotografeerd die meer dan 100 jaar oud zou zijn.

Tot een volgend bericht en nogmaals dank aan jullie allen, MIJN ENGELEN.

• 13 Juli 2007 - 13:10

Veerle Van Den Bremt:

Dag Guy,

ik volg jouw tocht al een tijdje en zie er zelfs al naar uit om jouw nieuwe reisverhalen te lezen. Geniet nog verder van deze unieke ervaring en wij blijven jou op afstand steunen tijdens deze tocht. Heel veel moed, elke dag opnieuw!

Veerle Van den Bremt

• 13 Juli 2007 - 13:32

Karmelietessen Aalst:

Dag Guy,
    gisteren deed mijn coputer het goed denk ik en is mijn berichtje aangekomen, dit in tegenstelling met de vorige die spoorloos verwenen zijn.
    Wanneer jij en je meter in Oilst op blote voeten zitten frit met staek te eten, verwittig ons dan in alle geval, zodat we kunnen volgen wat er gebeurd.
    Bij ons zou dat niet vreemd zijn want tijdens de recreatie zitten de meeste zusters blootvoets in het gras, natuurlijk hebben die wel enkele kilometes in hun voeten, want het is hier groot, maar het is zo verpozend in het gras. Maar waarschijnlijk groeit er op die terrasjes daar geen gras.Ik hoop dat het niet te warm wordtvoor jou, want hier in Oilst hebben ze een hittegolf voorspeld tot 32 °. Maar ik denk dat ze het zo rekenen: 10° 's morgens, 11° 's avondsen 11° in de namiddag, afgekoeld door een leuke regenbui.
    Hou er de moed in en tot een volgend schrijven.
    Zr. Lisbeth en gemeenschap
    13/07/07

• 13 Juli 2007 - 13:58

De Croo Leo:

Dag Guy
    14 dagen geleden familiedag gehad met de diakens.
    Heel velen denken en duimen voor je.
    Mag het je een steun zijn in de moeilijke momenten.
    Het is bewonderenswaardig en onuitwisbaar wat je presteert.
    Hou moed we lezen telkens met je mee en voelen ons zo zeer verbonden.
    Courrage uit de vlaamse ardennen.

• 13 Juli 2007 - 14:17

Magda:

helaba Guy, ja, het moest eens komen he, het dipje, maar... na de nacht komt altijd een dag!!!Ik had dit al wat voorvoelt, je bijzonder goede contacten, je enthousiasme, je straalde het uit, maar nu nog hoor! Ik vind het heel ok dat je de stilte opzocht en wat 'evalueert'. Bij mij gebeurt dit halfweg een verlof, bij jou nu dus. Het doet toch deugd he, zo op jezelf terug vallen, voelen en er weer tegenaan gaan. Dat getuigt van kracht, van weerbaarheid, en...die heb jij, dat weet ik. Je bent goed op weg naar je eindbestemming, wat die ook wordt of is. Ik ben zo fier op je, zo dankbaar dat ik mee mocht gaan, je kunt je niet inbeelden wat een verrijking dit ook voor mij is.Ik duim voor je en voor een veilige aankomst. Knuffel

• 13 Juli 2007 - 14:37

Annie:

Beste Guy

Blij te horen dat je dipje rap voorbij was, al na een nachtje rust was je terug zoals nieuw, nog eventjes op de tanden bijten en je bent op je eindbesteming.Ik ben al benieuwd voor je te zien en al je spanende verhalen te horen.
    Ik zelf kan je 14 dagen niet meer volgen want wij vertrekken dit weekend naar zee en ja, daar heb ik geen internet, ik vind het jammer.
    Maar wees gerust hoor ik blijf je steunen in mijn gedachten
    Heel veel groetjes en knuffel

• 13 Juli 2007 - 19:06

Hospitalero Oswaldo:

Ola Guy
    Wij zijn wel reeds terug in het natte Belgenland maar ik volg u nog dagelijks op uw camino.Ik ben dus een van de vele engelen die de oproep van Nele waarmaken en u via deze heel veel moed wil toe wensen en met de steun van God (en van uw engelen )uw pelgrimage tot een goed einde zal brengen.U zal enige tijd later wel bewust worden hoe zalig en rust gevend een camino kan zijn eens je weer met het normale leven zal geconfronteerd worden.Guy,met de wil van onze God hier boven en al uw vele vrienden hier beneden wens u ik u heeeeeel veel geluk en een gezond leven.Ik was heel blij met u kennis te kunnen maken in Los Arcos .

Groetjes Oswaldo y hasta luego amigo.

• 13 Juli 2007 - 20:53

Gudi:

Bravo Guy , ge zijt er bijna, de laatste ritten wegen het zwaarst, maar niet opgeven guy, in gedachte staan we allemaal in Compostella met vlagetjes en bloemen en reizen we dan samen metu per trein naar Aalst waar nog een bende met vlaggetjes staat te wachten. VOOR GUY "HIP HIP HIP,HOERA" .....un km à pied ça use, ça use les souliers.....All the best . Kusjes.

• 13 Juli 2007 - 21:30

Isolde:

dag guy,
    terug van weggeweest, en vlug jouw ervaringen gelezen. Nu komt het einddoel echt wel heel dichtbij. Je symbolische gebaar met de keitjes van rond Len haar laatste rustplaats is zo diepgaand. Honderden honderden kilometers die keitjes koesteren om ze dan achter te laten als blijvende verbondenheid. dan doet iets,en het zegt ook wat over je diepe spirituaiteit.
    Put daar vooral de kracht uit om als het eens wat tegen zit of moeilijk is door te zetten om je droom te verwezenlijken. De laatste lootjes wegen, maar het doel in zicht krijgen geeft ook wel vleugels. Wij stappen in gedachten mee en wensen je een behouden aankomst, en stap je daarna nog verder ?... volg je hart en je lichaam.
    Vanaf nu tellen wij wel af naar het weerzien ...
    groetjes en kusjes van ons allemaal

• 14 Juli 2007 - 09:34

Filip:

Va,je wens loopt naar een goed einde met de kracht van je lichaam en hart en de steun van je kennissen, heten we je heel en gezond een goede thuiskomst.
    Morgen een fijne rustdag,
    tot een volgend bericht

• 14 Juli 2007 - 09:44

Margriet:

Dag Guy,

Elke week benieuwd naar je recentste berichten. Al moeilijke momenten doorstaan? Uiteraard menselijk op zo een lange afstand. Maar je komt er telkens bovenop door een toevallige engelbewaarder die je op de tocht ontmoet en de zovele engelbewaarders en vrienden die je op lange afstand volgen en met jou meeleven.
    Ik duim dat de laatste kilometers naar het einde goed mogen verlopen. Wat ben je toch een moedige man! De spreuk van deze maand van “BZN” Geluk helpt soms. Moed altijd. Dat ontbreekt bij jou niet.
    Voor de laatste kilometers die het zwaarste wegen nog veel moed en sterkte.

Een meelevende vriendin!
    Groetjes en een dikke zoen.

• 14 Juli 2007 - 19:54

PiJi:

Dag Guy,
    Ge hebt efkens een diepje gehad.
    Ge hebt mij altijd gezegd dat ik daaruit moest geraken.
    Gij zijt er in geslaagd!
    Ge zijt er bijna, jongen!
    Peace
    pat